DİSTOPİK KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR



Distopik, olası kıyamet senaryolarından birinin yaşandığı karanlık gelecek anlamına gelir. Ütopik toplumlarda bir toplum ne kadar uyumlu ve mutlu ise distopik toplumlar da bir o kadar umutsuz ve kaotik bir yapıya sahiptir. Distopyalarda gelecek olabildiğince umutsuz ve karanlık bir şekilde resmedilir.

Distopik kelimesi, Ütopya kelimesinin zıt anlamlısı olan distopyadan türetilmiştir. Kökeni Antik Yunan’a dayanan sözcük, “kötü ve çirkin” anlamına gelen “dis” sıfatı ile “yer” anlamındaki “topya” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sözcük daha çok “Distopik gelecek & toplum” ve “distopik film & roman” gibi kalıplaşmış ifadelerde kullanılır.

Distopik kelimesi iki anlam taşır:

Zorba ve baskıcı bir yönetim altında, temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmış ya da tamamen elinden alınmış toplumlara verilen isim.

Yaşanan küresel ya da ulusal bir felaket sonrasında insanların genelinde umudun ve yaşama isteğinin kalmadığı karanlık gelecek.

Distopik kavramı, edebiyatta ve sinemada sıkça karşımıza çıkar. Örneğin, George Orwell’ın “1984,” Ivan Zamyatin’in “Biz,” Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” ve Ray Bradbury’nin “Fahrenheit 451” gibi kitapları distopik örnekler arasında yer alırken, sinemada da “28 Gün Sonra,” “Matrix,” “Blade Runner” gibi filmler distopik temaları işler.

Yorumlar